flickr

Honore de Balzac: Vadideki Zambak


Honoré de Balzac'ın belki de en güzel romanıdır Vadideki Zambak. Bunlar nasıl söz dizeleri böyle! Okuyanını mest ediyor doğrusu. Saf, temiz bir duygu yükü kitaptan dışarıya uzanıp, adeta kelimeler aracılığı ile aşkın engin dünyasına katıveriyor okuyucusunu da bir anda! Yazarının ana dili olan Fransızca ilk basım tarihi ise 1835 yılına denk geliyor. 18. YY Fransa'sındaki, devrim sonrası toplumsal hayat hakkında da önemli ipuçları barındıran eser, Balzac'ın dehasının en yüksek noktası.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100 temel eseri arasında da yerini alan Vadideki Zambak, sade bir tasarımla kitap severlerin karşısına çıkıyor. Timaş Yayınları'nın ve Tolga Sağlam'ın çevirisi ile dilimize kazandırılarak elime geçirdiğim bu eser, tam anlamı ile büyüleyici. Saman kağıda basılarak sunulan eser, hem döneminin toplumsal özelliklerini yansıtmada ki başarısı hem de aşk ve bu aşkın yol açtığı acı duygusunun olağanüstü bir gerçeklikle kitaba aktarılmış olması ile adeta göz kamaştırıyor.

Balzac'ın gerçek yaşamından da izler taşıyan eser, annesinden istediği ilgiyi göremeyen yitik bir çocuğun hikayesi ile başlıyor. Kitabın ana karakterleri ise mutsuz bir evlilik yürüten vadideki zambağımız Henriette ve ona imkansız bir aşk ile delicesine bağlı olan Felix'dir. Vadide yer alan ormanlar, şatolar ve 18.yy mimarisini içerisinde barındıran aristokrat yaşantısının da Balzac tasvirleri ile aktarıldığı bu eser tam anlamı ile bir şaheser.

Doğrusu kitabı okurken insan yerinde duramıyor. Felix ile birlikte imkansız bir aşka tutulmak, zambağınızın tek bir yaprağına dahi zarar vermeden ona sıkıca tutunmak, sarılmak istiyorsunuz. Kelimelerin birbirleri ile olan bu büyüleyici dansı ile kendinizden geçecek, kitabın acılarla dolu koridorlarında kendi imkansız aşkınızı arayacaksınız. Adeta başınız duyguların gerçekçi tasvirleri ile bir aşk sarhoşu misali dönmeye başlayacak ve siz işte o anda kitabın hakkını yeni yeni vermeye başladığınızı fark edeceksiniz. Gerçekten de bu kadar saf ve temiz duygular kaldı mı? Yaşamaya zaman bulmak, sevdalanmak ve sürüp giden bir yaşam mücadelesi içerisinde savaşınıza ara vererek dinlenmek istiyorsanız eğer, Vadideki Zambak adlı bu eser tam da size göre!

Usta kalemin önünde saygı ile eğiliyor ve kitabın tek bir eksiğinin dahi olmadığını büyük bir mutlulukla belirtiyorum!



 

Share this:

YAZAR HAKKINDA

Ceyron Louis

2010-14 yılları arasında Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu. Bölümününden birincilik, fakültesinden ise ikincilik derecesi ile mezun oldu. Akademik çalışmalar, yazarlık, fotoğrafçılık ve grafikerliğe dair ürettiği ürünler ile eleştirel akla katkılarını sunmaya devam etmektedir.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :

Yorum Gönder