Stephan Hawking: Zamanın Kısa Tarihi ve Ceviz Kabuğundaki Evren
Yazımın hemen başında itiraf etmeliyim. Öyle kolay kolay anlaşılabilecek kitaplar değiller. Büyük bir istekle başlamış olsam dahi, temel fizik kuramlarına tam anlamıyla hakim olmamam sebebi ile Mr. Hawking'i zaman zaman, artık bu da her ne demek ise, anlamakta zorlandığımı itiraf etmeliyim. Fakat öylesine inanılmaz iki kitapla karşınızdayım ki, sizler de kabul edeceksiniz ki, inanın, okumak zorundasınız...
İlk kez 1988 yılında Prof. Stephen Hawking tarafından yayınlanan Zamanın Kısa Tarihi, Alfa Bilim Yayınları tarafından basılarak güncellenmiş baskıdan yeni çevirisi ile elime ulaştı. Toplamda 242 sayfa süren bu enfes popüler bilim kitabı, zaman hakkında bilmemiz gereken bütün gizli saklı kalmış sırları önünüze sermekte hiç de aceleci davranmıyor. Mr. Hawking'in espirili dili ile adım atacağınız teorik fizik dünyası ve zamana dair tüm kuramlar, önemli bütün ayrıntıları ile bu kitapta karşınıza çıkıyor.
Bir devam kitabı olarak ele alınan ve Zamanın Kısa Tarihi'nin sadeleştirilmiş ve dilinde biraz daha basitleştirilmiş versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz Ceviz Kabuğundaki Evren, ilk olarak 2001 yılında basıldı. Yine Alfa Bilim Yayınları tarafından basılarak dilimize kazandırılan bu eser, 208 sayfada bizleri büyülemeyi başarıyor. Açıklayıcı diyagramlar ve görsel ögelerle desteklenerek genişletilen kitabın asıl başarısı ise baskı kalitesinin bir hayli yüksek olması.
Kozmologlar başta olmak üzere, evren bilimi ile ilgilenen bütün teorik fizikçilerin ilk sordukları sorulardan birisi de belkide budur: Zaman, Evren ve en önemlisi biz neyiz ve nereden geldik, nereye gidiyoruz? Zamanın Kısa Tarihi'nde, zaman kavramını yakın perspektiften incelemeye alan Mr. Hawking, Ceviz Kabuğundaki Evren adlı eserinde ise daha geniş bir bakış açısı kazanarak, kozmoloji üzerine odaklanıyor. Oldukça ağır ve kuramsal kitaplar olmalarına rağmen, ilgi duyan bütün okurların kendilerine dair bir şeyler bulabileceğinden de oldukça eminim.
İçerisinde yaşamakta olduğumuz zaman kavramından tutun da, evren hakkındaki dudak uçuklatan akıl almaz teoriler ve kara deliklere kadar büyüleyici bir dünyanın kapılarını bizler adına aralayan Prof. Stephen Hawking'in önünde saygı ile eğilmeyi de, kendime bir borç bilirim.
YAZAR HAKKINDA
2010-14 yılları arasında Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu. Bölümününden birincilik, fakültesinden ise ikincilik derecesi ile mezun oldu. Akademik çalışmalar, yazarlık, fotoğrafçılık ve grafikerliğe dair ürettiği ürünler ile eleştirel akla katkılarını sunmaya devam etmektedir.
0 yorum :
Yorum Gönder