Oscar Wilde: Dorian Gray'in Portresi
Oscar Wilde'nin yayınlanan tek romanıdır The Picture of Dorian Gray. İlk olarak Nisan 1891'de yayınlanan eser, belkide roman dünyasının en hazır cevap, ukala ve haz düşkünü karakterlerinden birisine de hayat verir mısralarında. Oscar Wilde'den yapılan alıntıların çoğunda kullanılan sözler, bu romanın silik kahramanlarından Lord Henry'e aittir.
Can Yayınları'nın Nihal Yeğinobalı çevirisi ile çıkardığı kitabı, toplamda 276 sayfa sürecek olan büyük bir gizemin kapılarını bizler adına aralıyor. Kitabın diline söylenecek tek bir söz dahi bulamıyorum doğrusu. Özellikle Lord Henry'nin hayat üzerine kurguladığı söylemlerinin yer aldığı diyaloglar, adeta üzerinizden akıp giden rahatlatıcı bir duş etkisi yaratıyor...
Genç ve yakışıklı bir aristokrat genci olan Dorian Gray'in kente gelmesi ile her şey değişecektir. Bu genç delikanlının dış görünüşündeki kusursuzluğundan etkilenen yakın arkadaşı Basil Hallward, ressamlık yeteneklerini kullanarak Dorian'a sonsuzluğu armağan etmeyi önerecek ve bütün olaylar yapılacak olan bu portre ile başlayacaktır. Arkadaşının güzelliğine tutulan aşık ressam Hallward, yaptığı portresi ile yeni bir akım başlattığını düşünür. Kitabın ana kahramanı genç Dorian'ın ise planları bambaşkadır.
Oscar Wilde'nin söz dizilerinin baş döndürdüğünü belirtmeliyim. Belki de Dorian Gray'den daha fazla okunan karakter Lord Henry olmuştur. Hazcılığı dayatan bakış açısı ile, hayat karşısında kayıtsız bir vurdumduymazlığı yücelten Lord Harry Wotton, söylemleri aracılığıyla okuyanlarını beden hazlarının oldukça gerçekçi tanımları ile baş başa bırakmaktadır. Dönemine göre oldukça ilerici bir yaklaşımla kitabında eşcinselliğe dair ögelere de yoğunlukla yer veren Wilde, bu sebeple sıklıkla eleştirilmiş olsa dahi, bu yalnızca kitabının ününe ün katmasına neden olacaktır.
Başarılı, sade ve oldukça düşündürücü bir kitap Dorian Gray'in Portresi. Oliver Parker'in yönetmenlik koltuğunda oturduğu ve 2009 yılında görücüye çıkan Dorian Gray adlı yapım da kitabın beyazperde aktarılan yapımlarından bir başkasıdır. Geçici olan dış güzelliğin sorgulandığı bu eser, mutlaka okunmalı. Her ne kadar hikaye açısından doyurucu olmasa dahi, akıcı diyaloglar, renkli tasfirler ve çarpıcı eleştiriler ile dolu olan bu eser, 10 üzerinden 9'luk bir değeri de hak ediyor doğrusu...
YAZAR HAKKINDA
2010-14 yılları arasında Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu. Bölümününden birincilik, fakültesinden ise ikincilik derecesi ile mezun oldu. Akademik çalışmalar, yazarlık, fotoğrafçılık ve grafikerliğe dair ürettiği ürünler ile eleştirel akla katkılarını sunmaya devam etmektedir.
0 yorum :
Yorum Gönder