flickr

Ernest Hemingway: Çanlar Kimin İçin Çalıyor


Çanlar Kimin İçin Çalıyor, ABD'li yazar Ernest Hemingway tarafından 1940 yılında kaleme alınan bir savaş romanıdır. İspanyol İç Savaşı sırasında dağlarda faşist birliklerine karşı gerilla mücadelesi yürüten kahramanların hikayesinin işlendiği bu yapım, Nobel ödüllü yazar Hemingway'in yazarlık kariyerinin en üst noktası olarak nitelendiriliyor. 

Cem Yayınevi tarafından Nobel dizisi altında yayınlanan eser, toplam da 456 sayfa sürecek olan büyük bir maceranın kapılarını bizler adına aralıyor. Güler Dikmen Nalbantoğlu'nun Türkçeye kazandırdığı bu eser, aynı zamanda popüler kültür içinde de oldukça önemli bir yere sahip. Yapım yılı 1943 olan, aynı adla vizyona giren bir sinema filminin olmasının yanında Donnie Darko filminin müziklerinde de kitaba atıflar yer almaktadır. Metallica'nın kitabın orjinal adı ile aynı olan For Whom The Bell Tolls parçasını da unutmadan bu listeye eklemek gerekir.

Bir kitabı anlatmak için isim hikayesinden daha iyi ne olabilir? Bu konuda bizlere yardımcı olacak kişi ise Birleşik Krallık'ın dünya edebiyatına kazandırdığı en ünlü şairlerinden birisi olan John Donne'nin bir katedralin başrahibi iken verdiği vaazdan küçük bir alıntıda saklıdır: "Ada değildir insan, bütün hiç değildir bir başına; anakaranın bir parçasıdır, bir damladır okyanusta; bir toprak tanesini alıp götürse deniz, küçülür Avrupa, sanki yiten bir burunmuş, dostlarının ya da senin bir yurtluğunmuş gibi, ölünce bir insan eksilirim ben, çünkü insanoğlunun bir parçasıyım; işte bundandır ki sorup durma çanların kimin için çaldığını; senin için çalıyor."

John Donne'nin bu güzel vaazına bir ek olarak çanların günümüzde hepimiz adına çalmakta olduğunu söyleyerek kitabın içeriğine geçelim. Amerikalı bir İspanyolca profesörü olan Robert Jordan'ın gözünden aşkın ve savaşın sorgulandığı bu eseri kelimeler arasına sıkıştırmak oldukça zor. Patlayıcı konusunda uzman olan Jordan'ın bir grup gerilla ile olan ölüm savaşını ve aynı zamanda faşistlere karşı da olan cephe savaşının konu edildiği bu eserde, ölüm korkusu hiç bu kadar derinden hissedilmemişti. 

Usta yazarın önünde saygı ile eğilir ve her ne kadar haddime olmasa da kitabın 10 üzerinden 8'lik bir değerde olduğunu belirtirim. 

Share this:

YAZAR HAKKINDA

Ceyron Louis

2010-14 yılları arasında Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu. Bölümününden birincilik, fakültesinden ise ikincilik derecesi ile mezun oldu. Akademik çalışmalar, yazarlık, fotoğrafçılık ve grafikerliğe dair ürettiği ürünler ile eleştirel akla katkılarını sunmaya devam etmektedir.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :

Yorum Gönder